Kännykkä, some ja pelit – aivoille kehittävää, koukuttavaa vai uuvuttavaa?

Sinäkin olet luultavasti kuullut, että ellet ole somessa, sinua ei ole. Totta varmasti markkinoinnin ja brändäyksen näkökulmasta, mutta onko siitä muodostunut myös yksi uuden ajan ihmisen perustarpeista? Pitää olla tykätty, huomattu ja kuuluisa?

Ihmisen aivot ovat rakentuneet reagoimaan mielihyvään ja palkkioihin. Tavallaan pitkäkestoisena tavoitetilana on jatkuva tyydytys. Riippuvuuden aiheuttaa dopamiinipurskahdukset aivoissa. Tämä purskaus on niin tyydyttävä, että aivot haluavat koko ajan lisää. Tietokone/PlayStation/XBox-pelaajat saavat ruiskahduksen dopamiinia joka kerta onnistuessaan sotapelin taistelussa. Jokainen tappo antaa tyydytyksen ja saa haluamaan lisää. Jollekin riippuvuutta aiheuttaa älylaite kourassa, jolloin jokainen hälytys ja ilmoitusääni tuottaa sisäistä tyydytystä. 

Sosiaalinen media tarjoaa nykyään välittömän ratkaisun tylsyyteen ja joutoaikaan. Oletko kiinnittänyt huomiota bussia odottaviin ihmisiin tai bussissa istuviin matkustajiin ja kännykän käyttöön? Kännykkä on kuin turvasatama, joka kädessä ihminen voi sulkeutua reaaliaikaisesta vuorovaikutuksesta ja kanssakäymisestä. Bussista pois noustessaankin käsi hakeutuu taskuun ja katse kännykkään. Mietimmekö koskaan, miten tärkeää olisi tekemättömyys, oleminen, ajatteleminen ja uusille ideoille mahdollisuuden antaminen. Luovuus vaatii aivojen laiskuutta, joutilaisuutta.

Riippuvuuden kehittyminen

Somessa useiden rinnakkaisten kanavien koukutus perustuu näkyväksi tulemiseen tykkäysten, kommenttien ja jakojen kautta. Maailmalla on lanseerattu termi FoMO eli Fear of Missing Out, joka tarkoittaa pelkoa jäädä jostain paitsi. Päivitysten reaaliaikaisesta seuraamisesta muodostuu pakko, kun on pysyttävä mukana jossain. Pakosta saattaa seurata ahdistusta ja mielenterveyden vaikeuksia, jotka voivat johtaa masennukseen.

Ilmiö, jota ei tunnettu vielä kymmenen vuotta lainkaan, on netti-, some- ja kännykkäriippuvuus. Tällä kuvataan henkilöä, joka käyttäytyy kuin hänellä olisi pakko-oireinen häiriö. Ihminen, jolle esim. kännykästä on muodostunut pakko, toimii tiedostamattomien pakkotoimintojen ohjaamana. Jatkuvia toimintaan yllyttäviä käskyjä lähettävä kännykkä saattaa alkaa myös ahdistaa käyttäjää itseään. 

Oma somekäyttäytyminen

Aloitatko aamusi herätyksen suljettua selaamalla kännykkää sen sijaan, että loikoilisit aamun ensiminuutit rakkaasi kainalossa?  Selailetko viimeisen pakonomaisen kierroksen kaikki somekanavat läpi ennen yövalon sammuttamista altistaen silmäsi ja aivosi sinivalolle, joka vaikuttaa luonnollisen melatoniinin eritykseen ja nukahtamiseen? Tekeekö sinun enää edes mieli toimia niin ja alkaako tapa jo tympiä itseäsikin?

Mikäli vastasit kyllä, voit asettaa itsellesi tavoitteen aluksi vaikka päiväksi kerrallaan. Sovi itsesi kanssa aika, kun voit tsekata somen, uutiset, sään ja sähköpostin läpi. Laita ylös päivittäinen ruutuaika ja seuraavana päivänä saat aikalahjan, jonka voit käyttää itsellesi kaikkein tärkeimpien kanssa! Mitä kaikkea erilaista voitkaan tehdä saamallasi ajalla? 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *