Levon tila

Maailmassa on sodittu ja soditaan edelleen enemmän uskontojen nimissä, kuin on yhdistytty ja liitytty rauhanomaisesti toisiinsa uskontojen samankaltaisen sisällöllisen kauneuden nimissä.

Minulla on ollut pian kolme vuotta työkaverina ihana nuori nainen, jonka syntymäuskonto on islamilaisuus. Olemme keskustelleet hänen kanssaan paljon kristinuskon ja islaminuskon merkityksestä ihmiselle, uskonnon opetuksista ja arvoista. Molemmissa uskonnoissa pyhissä kirjoissa on tärkeitä opetuksia, jotka ovat ihan samanlaisia. Ellei oteta kantaa opillisen sisällön eroihin, ihmisyydestä, kunnioittamisesta, lähimmäisen rakkaudesta ja toisen ihmisen kohtaamisesta uskonnot opettavat samoin. Päädyimme ajatukseen, että kaikilla uskonnoilla on yhteinen alkuperä, jumaluus, voima tai energia, millä nimellä kukin sitä haluaa nimittää.

 

Buddhalaisuuteen ja Siddhartha Gautamaan en ole tutustunut koulun uskonnon tunteja enempää. Minä kuitenkin tiedän, että buddhalaisuus herättää välillä keskustelua, että onko kyseessä puhdas uskonto vai voisiko se olla hyvään elämään ohjeita antavaa elämänfilosofiaa. Jälkimmäinen antaa mielestäni meille toistenkin uskontojen edustajille luvan ja oikeuden tarkastella ja tutustua lähemminkin perusasioihin, joita buddhalaisuus korostaa: hyveiden tekemiseen, keskittymiseen ja viisauden kehittämiseen.

Buddha-patsaat luovat ikiaikaista, levollista ja viisasta tunnelmaa ympärilleen. Niistä huokuu sisäänpäin kääntymisen, läsnäolon, hiljentymisen ja meditoinnin tavoite, jossa korostetaan kehon ja mielen ja tuntemusten huomioimista. 

Epävarmoina aikoina ihmisillä on mahdollisuus pysähtyä ja arvioida toimintaansa, arvojaan, ajankäyttöään ja priorisointejaan. Kovat vaatimukset, kohtuuttomalta tuntuvat uhraukset ja usein myös epävarmuus ja pelko tulevasta ohjaavat ihmisiä liittoutumaan ja hakeutumaan toistensa yhteyteen. Liittyminen toisiin ihmisiin lisää elämän merkityksellisyyttä ja pystymme osoittamaan rakkautta, välittämistä, empatiaa ja huolenpitoa jopa itselleen ennestään tuntemattomille ihmisille.

Kun itse lähdin sisustamaan uutta tulevaa terapiatilaani ja toimistoani, lähtökohdaksi asetin tunnelman luomisen. Haluasin välittää turvallisuuden ja levollisuuden ilmapiirin asiakkaitani varten. Suurien ja välillä rankkojenkin asioiden äärellä työskentely vaatii suuren annoksen turvakokemusta ja lohdullisuutta. Haluan jokaisen asiakkaani lähtevän levollisella mielellä terapiasta tai valmennuksesta. Haluan, että lähtiessään hän vielä kerran kääntyy luomaan katseensa levon tilaan.

Meidän jokaisen ihmisen olisi kiireessä välillä pysähdyttävä miettimään ja arvostamaan näitä asioita. Omaan toimitilaani toin kaksi patsasta muistuttamaan minua pysähtymisestä. Jos buddhalaisilla tavoiteltu tila on nirvana, meillä muilla se voisi olla täydellinen levon tila. 🧘🏼‍♀️💫🙏🏼

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *