Se alkaa aivorungosta ja etenee kehon kaikkiin tärkeisiin elimiin, kuten sydämeen, keuhkoihin ja suolistoon. Vagushermo vaikuttaa erittäin kokonaisvaltaisesti terveyteemme. Sana vagus on alun perin latinaa ja tarkoittaa vaeltajaa. Nimitys on osuva, sillä vagushermo kiertää ympäri kehoa. Suomen kielellä vagushermoa kutsutaan kiertäjähermoksi.
Miten hengittäminen liittyy vagushermoon?
Hengittäminen on välttämätöntä eloonjäämisellemme. Selviydymme ilman ruokaa yli 50 vrk ja noin 7 vrk ilman vettä. Hengittämättä ja ilman happea emme selviydy kuin noin 5 minuuttia.
Kiinnittämällä huomiota hengitykseesi voit vaikuttaa autonomisen hermoston toimintaan. Autonominen hermosto toimii itsenäisesti ja tahdosta riippumattomasti. Se säätelee automaattisia toimintoja, kuten muun muassa sydäntä, verenpainetta, solurakennetta, ruoansulatusta ja endokriinieritystä (umpirauhasen eritys ja hormonieritys). Autonominen hermosto koostuu kahdesta osasta, sympaattisesta ja parasympaattisesta hermostosta ja se säätelee kehon stressihormonitasoja. Sympaattinen hermosto käynnistää ja ohjaa kehon aktivointia ja vastaa toiminnastamme hätätilanteissa. Se vastaa myös taistele – pakene – jähmety -reaktiosta. Parasympaattinen hermosto toimii ”reset”-nappulana, sulkee toimintoja, ohjaa kehon palautumista, rentoutumista ja lepoa. Vagushermolla onkin tärkeä rooli vakuuttaessaan sekä kehoa että mieltä, että nyt on turvallista ja uhkaava tilanne on ohi.
Hengittämällä syvään eli käyttämällä vatsahengitystä, pystyt aktivoida vagushermon ja saada aikaiseksi rentoutumisreaktion. Tämä stressireaktion vastakohta on välttämätön kehon paranemis-, korjautumis- ja uusiutumisreaktioissa. Kun hengität syvään niin, että pallea laajenee ja mielikuvissasi hengität keuhkojen alaosiin saakka, alat rentoutua. Prosessi stimuloi vagushermoa ja parasympaattinen hermosto ottaa vastuun kehoa palauttavasta prosessista. Samalla veren kortisolipitoisuudet vähenevät ja muutos vaikuttaa solutasolla aina uudistumisesta aivojen palautumiseen saakka.Kiinnittämällä huomiota syvään hengittämiseen, hitaasti nenän kautta sisään ja suun kautta ulos, aktivoimme vagushermoa. Voit muuttaa hengitystäsi tiedostamattomalta autopilotilta kohti tietoisempaa toimintaa hidastamalla hengitystäsi, hengittämällä yhä syvemmin vatsasta käsin ja pidentämällä uloshengitystäsi sisäänhengitystä pidemmäksi. Kun muutat uloshengityksen suun kautta tapahtuvaksi, muuttuu hengittäminen tietoiseksi prosessiksi. Hengitysharjoituksen aikana huomaat tietoisen keskittymisen ja ajattelun yhdistävän kehon ja mielen hyvinvoivaksi kokonaisuudeksi.
Hengittämällä pääset myös lähemmäksi itseäsi, yhteyteen sisäisen lapsen kanssa. Saat siitä erittäin hyvän työkalun tunnesäätelyyn, rauhoittumiseen ja rentoutumiseen.
Hengittäminen on supervoima!