Yhteys

Sanakirja kertoo merkityksestä näin:

  1. Toisiinsa yhdistyneenä, kosketuksissa, liittyneenä, kytkeytyneenä olo, kontakti
  2. vuorovaikutus, kanssakäyminen. 

Yhteys itseen

Kyky olla läsnä itsellemme on edellytys sille, että kykenemme olemaan läsnä toisille. Yhteyden muodostaminen toiseen on mahdollista vasta, kun olet yhteydessä omaan sisäiseen maailmaasi. Miten löytää tien itsen äärelle? Miten voi vaalia yhteyden tunnetta itseen?

Sinä olet psykofyysinen kokonaisuus. Olet keho ja mieli, jossa liikkuu päivittäin tunteita ja ajatuksia. Kehossasi on useita energiakeskuksia, joiden läpi energian tulee virrata esteettömästi. Mikäli joku energiakeskuksista tukkeutuu ja estää energian vapaan virtaamisen, saattaa keho oireilla tai jopa sairastua.

Läsnäoleminen itselle on omien ajatusten kokonaisvaltaista aistimista, tuntemista, syvän sisäisen sielunviisauden kuuntelemista. Se on lempeyttä, itsemyötätuntoa, kiitollisuutta ja ehdotonta rakkautta. Se on kykyä asettua uteliaalla ja arvostavalla tavalla tutkimaan itselle merkityksellisiä asioita. Se on tapa kohdata hyväksyen omat inhimilliset puutteet, heikkoudet ja kipukohdat. Se on mahdollisuus löytää arjen kiireen keskeltä itselleen sopiva tila hengähtää, palautua ja voimaantua. Se on levon tila.

Yhteys kasvatussuhteessa

Vanhemmuuden ja kasvattajuuden ytimessä on yhteyden rakentaminen ja sen ylläpitäminen lapsen ja kasvattajan välillä. Se on niin suuri tehtävä, että sen alle ja taakse jää kaikki muu. Lapset ja nuoret tunnistavat rakkauden ja vanhempansa ja kasvattajansa aidon läsnäolon. Lapset ja nuoret hakeutuvat turvallisten aikuisten äärelle tankkaamaan varastojaan niin kotona, koulussa kuin harrastuksissakin. He kukoistavat rakkaudessa ja hyväksyvässä katseessa, yltävät yhä parempiin suorituksiin ja oppivat näkemään oman ainutlaatuisen kauneutensa ja pystyvyytensä.  He oppivat luottamaan elämään, koska he ovat saaneet kuulla ja tuntea, että:

  • Olen rakas! 
  • Minä osaan! 
  • Olen tarpeeksi! 
  • Saan tehdä virheitä!
  • Selviän hankalistakin tilanteista. Ja ellen selviä, minulla on lähellä rakkaita ja merkityksellisiä ihmisiä, jotka auttavat.

Kiintymyssuhde

Jokaisella syntyvällä lapsella on sisäsyntyinen viisaus ja geeneihin pakattu informaatio pyrkimyksestä päästä yhteyteen häntä hoitavan aikuisen kanssa. Yhteyshakuisuus on yksi olemassaoloamme ja eloonjäämistämme määrittävistä perustarpeista. Välittömästi synnyttyään vauvalla on kyky ryömiä äidin vatsalle asetettuna rinnalle. Vauva käyttää jalkojaan ponkimiseen ja suunnistaa suuren sisäisen viisautensa ohjaamana kohti rintaa, hamutakseen sen suuhunsa. Vauva osaa syntymän hetkestään alkaen paljon. Ensiviikkojen ajan vastasyntynyt saa kokemuksia häntä hoitavista aikuisista siinä, miten hänen itkuunsa vastataan, miten häntä pidellään, kosketetaan ja millaisella äänensävyllä hänelle puhutaan.

Vauvan kasvaessa hän kohdistaa katseensa ja rakastaa omien vanhempiensa ihmiskasvojen tuijottelua, kunnes väläyttää ensimmäisen tarkoituksellisen hymynsä tunnistaessaan omat suosikki-ihmisensä. Omat vanhempansa. Näissä hoitotoimenpiteissä luodaan ja vahvistetaan kiireettömästi kiintymyssuhdetta, kosketus kosketukselta ja yksi hoitotoimenpide kerrallaan. Turvallisessa kiintymyssuhde -mallissa rakennetaan yhteyttä lapsen ja vanhemman välille ja tätä perustaa vasten lapsi uskaltautuu luottamaan maailmaan. Tätä perusturvallisuutta lapsi tarvitsee tutkiessaan maailmaa, kokeillessaan ja yrittäessään asioita ensi kertaa, erehtyessään, tehdessään virheitä ja palatessaan pettyessään häntä ehdottomasti rakastavien vanhempien syliin. Tämä kaikki vahvistaa lapsen resilienssiä, mielen notkeutta ja ponnahduskykyä pettymysten jälkeen yrittämään yhä uudelleen ja lopulta saavuttamaan tavoitteensa eli onnistumaan.

Lapsen ja aikuisen välinen yhteys on ehdoton edellytys uusien ja erityisesti vaikeiden asioiden opetteluun sekä haastavien tunteiden sietämiseen ja säätelyyn. Yhteys muodostuu ehdottomasta turvallisuuden tunteesta ja luottamuksesta. Se koostuu pienistä asioista: tunneilmapiiristä, sanoista ja niiden sävystä, hyväksyvästä nyökkäyksestä, ohikulkiessa tapahtuvasta kosketuksesta, lempeästä ja rakastavasta katseesta. Vahvassa yhteydessä tulevat kaikki tarpeemme vastatuiksi.

Katkokset yhteydessä

Yhteys elää hyväksyvän katseen hyväilyssä. Siinä hetkessä, kun tietää olevansa arvokas ihan sellaisenaan. Sitä ei tarvitse ansaita tai sen eteen ei tule tehdä sirkustemppuja. Se ei vaadi miellyttämistä tai toimimista omia arvoja vastaan. Yhteys kahden ihmisen välillä on kuin turvasatama, jossa saa olla, levähtää ja tankata voimia.

Mitä yhteydelle sitten tapahtuu erimielisyydessä tai riidassa? Siinä hetkessä, kun minä haluaa nousta toisen yläpuolelle ja turhamainen ego ottaa vallan. Silloin, kun rinnakkain kulkeneet lähtevät eri suuntiin. Silloin kun käännämme selät vihaisina toisillemme ja lähdemme pois ovet paukkuen. Jäljelle jää energiakenttä, jossa aktiivisuus vähenee napojen loitontuessa toisistaan. Yhteys katkeaa jo siinä vaiheessa, kun katseet eivät kohtaa ja kannattele toisia. Toisten katseen ulottumattomissa virhetulkinnat voivat lisääntyä sekä puheen että kehon viestejä tulkittaessa. Seuraavaksi näyttämölle astelevat tunteet ja kehot voivat ajautua yhä kauemmaksi toisistaan, usein loukattuina ja loukkaantuneina.

Katkokset lapsen ja nuoren yhteydessä oman vanhempansa kanssa näkyvät samalla tavoin kuin aikuisten välisessä yhteyskatkoksessa. Koska lapsen tunnesäätelytaidot ovat vasta kehittymässä, saattavat ylilyönnit olla dramaattisia. Aikuiselle saattaa olla hyvin vaikeaa kestää ja sietää oman lapsen turhautumista tilanteessa, kun hän ei saa tahtoaan läpi. Draamankaaren huipulla myös lapselta sammuvat tietoiset ajattelevat ja tuntevat aivot, jolloin jäljelle jää reagointi liskoaivoilla. Tällöin oma lapsi voi tuntua hyvinkin vaikeasti rakastettavalta, mutta vanhemman tai kasvattajan on aina syytä muistaa, että tässä tilanteessa lapsi huutaa kaikkein eniten aikuista auttamaan, koska hän ei selviä tilanteesta itsenäisesti. Tulistuvaa lasta voi rauhoittaa vasta, kun aikuinen itse on rauhoittunut. Katso postaus aiheesta Ihmiseksi rakastetun Instagramista:

https://www.instagram.com/p/B8pF4WZhmNe/

Miten yhteyttä korjataan?

Tärkein kysymys vastapuolen kohtaamiseen yhteyskatkoksen jälkeen on:

Miten itse haluan tulla kohdatuksi?

Voisitko ajatella, että kokeilet tarjota läheisellesi samaa kuin mitä itse tarvitset?

Ole ensimmäisenä se, joka kurottaa kätensä kohti. Ole ensimmäisenä se, joka katsoo silmiin. Ole ensimmäisenä se, joka pyytää anteeksi. Ole ensimmäisenä se, joka nielee ylpeytensä ja kilpailee ainoastaan siinä, kumpi palaa ensimmäisenä yhteyden ytimeen.

Koska sinä olet ihmiseksi rakastettu.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *